Hos oss görs följande undersökningar.
Datortomografi


Datortomografi eller skiktröntgen, som även förkortas CT eller DT, utförs med en särskild röntgenapparat där röntgenstrålkällan roterar runt dig. Tekniken används idag för att undersöka de flesta av kroppens organ och metoden är snabb och ofta enklare att genomföra än magnetkameraundersökning.Datortomografiundersökningar tidbokas.

Vi har korta väntetider, och undersökningen kan oftast utföras inom en vecka.

Undersökningen utförs av en röntgensjuksköterska. Du ligger på ett undersökningsbord som går att höja och sänka. Under undersökningen rör sig bordsskivan fram och tillbaka och ett röntgenrör roterar runt kroppen. Vid vissa undersökningar behövs kontrastmedel. Ibland får du dricka kontrastmedel eller vatten en timma före undersökningen. Oftast ges kontrastmedlet via en nål i armvecket direkt i blodet. Du kan då uppleva en värmekänsla i hela kroppen. Detta är helt normalt och försvinner inom någon minut.

Röntgensjuksköterskan är hos dig utom just när bilderna tas. Sköterskan är då i rummet intill undersökningsrummet men kan se dig genom ett fönster och höra dig via en mikrofon.

Har du fått kontrastmedel får du stanna kvar 20-30 minuter efter undersökningen. För att skölja ut kontrastmedlet ur kroppen är det bra om du dricker mycket vatten under det första dygnet efter undersökningen. Svaret på undersökningen får du av den läkare som har skrivit remissen.

 


<

Skelett & Lungor


Röntgenundersökningar av skelett och lungor utförs av en röntgensjuksköterska och är oftast enkla och okomplicerade att genomföra. För att avbilda skelett och lungor korrekt tas alltid bilder i olika projektioner. Det krävs inga förberedelser för skelett - eller lungröntgen. Vi har drop  in för skelett och lungröntgenundersökningar. Svaret på undersökningen får du av den läkare som har skrivit remissen.
Ultraljud


Ultraljud används för att undersöka kroppens mjuka organ, såsom bukorgan, njurar, urinblåsa, halsens mjukdelar, testiklar, rörelseorgan och mjukdelar. Ultraljud används också för att diagnostisera djup ventrombos.

Ultraljudundersökningar tidbokas.

Vissa undersökningar kräver förberedelse. I din kallelse får du information om vad som gäller i ditt fall.

Undersökningen utförs av en röntgenläkare. Istället för röntgenstrålning används ljudvågor. Läkaren stryker ut ett gel över området som ska undersökas och för sedan en sändare, kallad ultraljudsgivare, över området. Ljudvågor skickas in mot ett organ i kroppen genom sändaren/givaren och reflekteras sedan tillbaka mot ultraljudsgivaren som även fungerar som en mottagare. Med hjälp av en dator omvandlas informationen till en rörlig bild på en bildskärm.

Svaret på undersökningen får du av den läkare som har skrivit remissen

 

 

 

Tänk på att följa  

Folkhälsomyndighetens

rekommendationer 

rörande Covid-19

 

 

 

Våra öppettider
Måndag 08:00 - 16:30
Tisdag   08:00 - 16:30
Onsdag  08:00 - 16:30
Torsdag 08:00 - 16:30
Fredag  08:00 - 16:30